Yönetmelik

ESBBL YÖNETMELİĞİ



 

TANIMLAR

ESBBL Yönetim Kurulu:
ESBBL’in en üst karar merciidir.  Ligin işleyişini ve komisyonların çalışmalarını denetler ve düzenler. ESBBL Yönetim Kurulu, Disiplin Komisyonu kararlarına yapılan itirazlarda son kararı verme yetkisine sahiptir. Bu yönetmeliğe yeni madde eklemek, yürürlükteki maddeleri çıkarmak ya da değiştirmek için Disiplin Komisyonu üyelerinin en az ikisinin, ya da en az üç takımın ortak tekliflerini oylayarak kabul ya da reddeder. Kararlar oy kullanan üyelerin saf çoğunluğu ile alınır.
Ozan Zarcı, ESBBL  liginin kurucusu ve Yönetim Kurulunun değişmez üyesidir, atayacağı yardımcı üyenin oy kullanma hakkı vardır. Oyları takımlarının oylarından bağımsız olarak sayılır. Karar alma süreçlerinde her kaptanın söz hakkı vardır, oylamalarda her takım bir oy ile temsil edilir.

ESBBL Disiplin Komisyonu:
Komisyon üyeleri, ESBBL Yönetim Kurulu tarafından seçilir ve her takımdan iki oyuncu bu kurula dahil edilir. Disiplin Komisyonu üyeleri, soruşturma yapılacak olaylarla ilgili takımlardan birinin üyesi ise, görevlerini yedek üye ile değişirler. Komisyon, olayları araştırmaktan ve raporlamaktan sorumludur. Disiplin Komisyonu kararlarını en geç ertesi gün 17:00’ye kadar açıklar. Komisyon kendi içinde oy çoğunluğu ile karar alır. Komisyon kararı yayımlandıktan sonra 24 saat içinde bir itiraz gelmezse, karar derhal uygulanır.
Kararın açıklanmasından en geç 24 saat sonraya kadar, en az üç takım itiraz ederse, komisyon kararı ESBBL Yönetim Kuruluna taşınır ve aynı gün içinde, raporlara göre oylanarak yeni karar açıklanır. Disiplin Komisyonu sözcüsü ve doğal üyesi ESBBL Yönetim Kuruludur ve ESBBL Yönetim Kurulunun verdiği karara itiraz yolu kapalıdır.

Takım Kaptanı:
Salonda oyun sırasında ya da Bench’te oyunun ESBBL standartlarına göre fair play ruhuyla oynanmasından; sahaya çıkan oyuncuların bu yönetmelik maddelerini bilmelerinden ve buna uygun davranmalarından sorumludurlar. Kaptanların görevi yapmaması halinde takım ihtar alır. Takım kaptanlarının kurul üyesi olması şarttır. Maç sonrası rakip takım veya rakip oyuncu hakkındaki şikayetlerini aynı zamanda maçın gözlemcisi görevinde olan masa hakemine, sözlü ya da yazılı olarak bildirebilirler. Kaptanlar sadece kendi takımlarının temsilcisi olarak değil, ESBBL Kurulunun bir temsilcisi olarak da sahada bulunurlar, birinci sorumlulukları ligin doğru işleyişi adına takımlarının sorumluluğununu almaktır.

Gözlemciler:
Masa hakemleri dışında, Maçları izlemek üzere ESBBL Yönetim Kurulu tarafından belirlenen takımların herhangi bir oyuncusu gözlemci olabilir. Gözlemciler görev aldıkları maçları dikkatle izlerler. Yapılan itirazları ve şikayetleri not alıp, Disiplin Komisyonuna iletirler. Gözlemciler, izledikleri maçlarda ESBBL kurallarına aykırı davranan takımları, oyuncuları, takım kaptanlarını belirleyip Disiplin Komisyonuna iletirler. Gözlemciler oyuna müdahil olmazlar. İtiraz ve şikayetlere yorum yapmazlar. Gözlemci raporu ve beyanatı karar alma sürecinde en üst kademededir.

İhtar:
Kural ihlalleri durumunda, kuralın kendine özgü bir ceza maddesi olmaması halinde uygulanacak müeyyidedir. İhtar cezasının uygulanması için rakip takım kaptanının bir oyuncu ya da takım hakkında şikayette bulunması veya gözlemcinin şikayetten bağımsız olarak raporlaması gerekmektedir. Hakkında şikayet ya da gözlemci raporu olan basketbolcu ya da takım, Disiplin Komisyonunun uygun görmesi halinde hemen ihtar alabilir. Hakkında beş farklı takım tarafından şikayette bulunulan basketbolcu ya da takım, Disiplin Komisyonu kararına bakılmaksızın ihtar alır. Hakkında dördüncü kez şikayet olan takım ya da oyuncuya ikinci ihtar verilir. Hakkında dokuz ayrı takımdan şikayet olan ya da üç kez ihtar alan basketbolcu ya da takım, Disiplin Komisyonunun kararı ile ihraç edilir.
Bir oyuncu ya da takıma ihtar cezası ile birlikte maç oynamama ya da puan silme cezası gibi cezalar da verilebilir.

Forma Uyarısı:
Forma kuralına uyulmaması halinde, gözlemcinin raporuna göre verilecek uyarıdır.
Forma eksikliği nedeniyle iki defa forma uyarısı alan takıma bir puan kesme cezası verilir. Bundan sonra her forma uyarısında bir puan kesilir. Dokuz defa forma uyarısı alan takım, ilgili sezonda ihraç olur ve hiçbir hak iddia edemez.

 

KURALLAR

TAKIMLAR VE ORGANİZASYON

● Takım isimleri Küfür ve hakaret içeremez. Irkçı, cinsiyetçi, ötekileştirici olamaz. Rahatsızlık uyandıran en az 2 takımın itiraz ettiği isimler kabul edilmez. Takımların mevcut isimlerine itiraz yolu kapalıdır. Takımlar sezonda bir kere sezon başında isim değiştirebilirler.
● Takımlar 16 kişilik kadrolardan oluşur. Bu kadro dışında oyuncu oynatamazlar.
● Her takım salona en az 5 basketbolcu ile çıkmalıdır.
● Her takım bir logo belirlemek ve forma yaptırmak zorundadır. Sahaya çıkan bütün basketbolcuların üzerinde takım forması olması gerekir. Formaların oyuncuya özel olması şartı vardır. Temel kural, salonda her takımın aynı forma ile mücadele etmesi ve her oyuncunun kendi sırt numaraları forması olmasıdır.
● Takım kadroları lig başlamadan önce, Lig Yönetiminin ilan ettiği tarihten sonra bildirilir. Adı takım kadrosunda bildirilmeyen basketbolcunun oynaması yasaktır.
● Maçlar 12*4 periyodlar halinde, ilk 5 dakika ısınma olacak şekilde yapılır.
● Takım kaptanları, Mucbir bir sebeple fikstür değişimi talep edebilir, bunu maçın oynanacağı günden 5 gün önce yapması gerekir. ESBBL Yönetim Kurulu değerlendirme yapar, değişikliği garanti etmez.
● Değerlendirilmesi gereken birden fazla talep olduğunda, az sayıda talep yapan takımın talebini, çok sayıda talep yapan takımın talebinin önüne koyar.
● Takımların usulüne uygun yapılan erteleme taleplerini reddetme hakkı vardır fakat Fair Play adına rakiplerinin erteleme taleplerini kabul etmeleri tercih edilir.
● Lig sonunda aynı puana sahip takımlar arasındaki sıralama durumu fikstür sayfasında belirtilir.
● Mecburi durumlarda (Mevcut salonlarda tadilat, kapanma, hava muhalefeti vb) organizasyon, maçın oynanacağı salonu ve maç saatini değiştirme hakkını saklı tutar.

OYUNCULARLA İLGİLİ KURALLAR

● Her oyuncu ESBBL kurallarına uyacağını taahhüt etmiş sayılır. Kaptanlar takımlarını her konuda bilgilendirmekten sorumludurlar. Kuralları bilmemek cezalardan muafiyet sağlamaz.
● Oyuncular rakibi sakatlayacak hareketlerden kaçınır.
● Oyuncular salonda maça çıkarken üzerilerinde kendilerini ya da rakiplerini sakatlayacak ekipmanlar kullanamazlar. Basketbol ayakkabısı dışında ekipman giymek yasaktır. Her oyuncu maça çıkacağı ekipmanlarını karşılaşma öncesinde hazır etmekten sorumludur.

OYUN İÇİ KURALLAR

● ESBBL’de profesyonel hakemler görev yapar, hakemlerin kararları esastır ve oyun içinde hakeme yardımcı olunmalıdır.
● Maçlar en geç 5. Dakikadan itibaren başlamalıdır. Takımlardan biri bir oyuncu eksik ise 5 dakika daha beklenilir, 10.dakikada maçın başlaması gerekir. Birden fazla oyuncunun eksikliği halinde veya 10.dakikaya kadar salonda hazır bulunmama kuralını ihlal eden takım 20-0 yenik sayılır, “0” sıfır puan alır.
● Maçın geç başlaması ya da saha içindeki sakatlıklardan kaynaklı duraklamalar, maçın sonuna ilave edilmez.
● Bir takımın oyuncusunun ciddi biçimde sakatlanması, ambulans beklenmesi, ya da oyuncuların bir kısmının takım arkadaşına hastanede refakat etmesi nedeniyle maçın uzun süreli durması halinde, tarafların anlaşması ile maç ileri bir tarihte oynanabilir. Taraflar anlaşamazsa, Disiplin Komisyonu maçın skoruna ya da tekrarına sakatlığın veya yaralanmanın dakikası ve o andaki skorunu göz önüne alarak karar verir.
● Pozisyon tartışmaları, o an karşılaşmada ilk 5 olan ve pozisyondaki oyuncular tarafından yapılır, pozisyonun dışında olan oyuncuların müdahale yetkisi yoktur.
● Sahada iki basketbolcu arasındaki gerginlikler, takım kaptanları tarafından oyuncularını uzaklaştırılarak giderilir.
● Gerginlik devam ederken maç oynanmaz.
● Salonda bütün oyuncular rakiplerinin ve kendi sağlıklarına dikkat etmek zorundadırlar.
● Maç içinde tüm oyuncuların birbirine saygı duyması, birbirlerini sakatlayacak hareketlerden kaçınmaları, uzlaşmacı bir tavır benimsemeleri beklenir. Aksi yönde davranışlar sergileyen oyunculara, disiplin yönetmeliğine göre yaptırım uygulanır.
● Oyuncu sağlığının korunması için salon parkesi üstünde su içilmemesi ve tozlu ayakkabılarla parkede dolaşılmaması gerekir.
● Ciddi bir sakatlık durumunda oyuncu yerdeyken oyun oynanmaz.
● Sahada olan takımlar, sahanın her iki köşelerindeki benchte oturmalıdır.
● Oyuncular maç oynanırken ayakta ve sahaya müdahele edecek boyutta bir yakınlıkta olmamalıdır.
● Kaptan eğer benchte ise, taktik vermek için kırmızı şeridi geçmemek suretiyle ayakta olabilir.
● Oyuncu değişikliği olacağı durumlarda, değişiklik yapacak oyuncu masa hakeminin yanında duran sandalyeye oturur, masa hakemi sahadaki hakeme değişiklik uyarısında bulunur, maçın hakemi değişikliğe onay verdiğinde oyuncu değişimi sağlanır. 

Oyuncu Faulleri
● Faul yapan oyuncu elini kaldırmalıdır, masa hakeminin işini kolaylaştırmalıdır.

 

DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

AMAÇ
Bu disiplin kuralları ESBBL’de ceza uygulamak için değil, ceza gelebilecek konularda önleyici olması için yazılmıştır.

ORGANİZASYON – TAKIM DİSİPLİN TALİMATI

1) Takım kadrolarını verilen süre içinde ulaştırmayan takımlar, sürenin dolmasından 48 saat önce Lig Yönetimi tarafından uyarılırlar. Buna rağmen listeler ulaştırılmazsa turnuvanın dışında kalırlar. İlk hafta transferlerinde transfer edilen oyuncular zamanında bildirilmezse, takım sezon başındaki mevcut kadroyla devam eder.
2) Kadro dışında oyuncu oynatan takım, o maçta 20-0 yenik sayılır, “0” sıfır puan alır, İhlalin birden fazla tekrarı halinde, ihlalin yapıldığı maçta 20-0 yenik sayılır ayrıca 2 puan silme cezası uygulanır.
3) 5 basketbolcudan az oyuncu ile sahaya çıkan takımlar 20-0 yenik sayılır, 2. Tekrarda ihraç edilmek üzere Disiplin Komisyonuna sevk edilirler.
4) Sezonun ikinci hafta maçına kadar forma eksiklikleri yaptırım dışıdır. Üçüncü hafta itibariyle, forma eksiği olan takımlar gözlemci raporu ile forma uyarısı alır.
5) Yönetmeliğe uygun olarak erteleme yapmadan maça çıkmayan takımlar için hükmen talimatları uygulanır, takım bu maçlarda 20-0 hükmen yenik sayılır, “0” sıfır puan alır. İkinci kez aynı ihlali yapan takım, 20-0 yenik sayıldığı gibi 2 puan silme cezasına çarptırılır, ihracı talebiyle disiplin kuruluna sevkedilir. 3. İhlalde takım ligden direkt olarak ihraç edilir.
6) Usulüne uygun erteleme yapılmayan maçları, takımlar kendi aralarında anlaşarak oynayamazlar. Disiplin yönetmeliğinin 5. maddesindeki cezalar geçerlidir.
7) Yönetmeliğe uygun olarak erteleme yapmadan maça çıkmayan takımlar, maça çıkamayacaklarını karşılaşmanın başlama gününden 5 gün önce yönetime bildirmedikleri takdirde, hükmen mağlubiyet talimatları uygulanır.

OYUNCU – SAHA İÇİ İHLALLER

● Oyun sırasında takım arkadaşına, rakibe, organizasyona, gözlemcilere, organizatörlere, işletmeciye, izleyenlere yönelik her tür küfür, hakaret, darp, darp girişimi, küçük düşürücü davranış, ırkçı, ayrımcı, cinsiyetçi her türlü tepki gözlemcilerin ya da en az iki lig oyuncusunun ya da rakibin tespiti ile Disiplin kuruluna sevk edilir. Bu madde kapsamında 3’den fazla oyuncusu ceza alan takım ligden ihraç edilir.
● Oyun içi kurallara uymayan takımlar ve oyuncular Disiplin Komisyonu kararı ile ihtar alırlar. Saha içi kuralların bariz şekilde ihlal edilmesi ve gözlemci raporları doğrultusunda bu ihlallerin kasıtlı olarak yapılmış olmasının tespiti durumunda, ilgili oyuncuya hem ihtar hem de fiilin durumuna göre en az 3 maç ceza verilir.
● Hakkında aynı ya da benzer “oyun içi kurallar”I ihlal ettiğine dair rakip takım tarafından 3 kez şikayette bulunulan basketbolcu ihtar ve 2 maçtan az olmamak kaydıyla ceza alır. Cezası sonrası aynı basketbolcu hakkında 1 kez daha şikayet olması halinde 4 maçtan az olmamak kaydıyla ceza ve ihtar uygulanır. Sonrasında aynı basketbolcu için yapılacak ilk şikayette, basketbolcu bir daha ligde oynamamak üzere ihraç edilir.
● Oyun içi kurallarını suistimal ettiği ve/veya aykırı hareket ettiği gözlemci raporu ile tespit edilen basketbolcu Disiplin Komisyonu tarafından 1 maç ceza ve ihtar cezasına çarptırılabilir. (duruma uygun olarak her iki ceza da uygulanabilir) Gözlemci raporu olmadan aynı basketbolcu hakkında, 3 defa rakip takımlar tarafından şikayet geldiyse, o oyuncu ihtar ve 1 maç ceza alır.
● Aynı basketbolcu hakkında 3 farklı takımın şikayetçi olması durumunda oyuncuya 2 maç cezadan az olmamak üzere ceza ve ihtar verilir. 5 farklı takımın şikayetçi olması durumunda oyuncuya 5 maçtan az olmamak kaydıyla ceza verilir. Takımına ihtar verilir. 4. Kez aynı oyuncu hakkında şikayet gelmesi durumunda, oyuncu ihraç edilir. Takım da ihraç edilmek üzere Disiplin Komisyonuna gönderilir.
● Takımlarda olduğu gibi, oyuncular da içeriğine bakılmaksızın 3. İhtar sonrasında ihraç edilir.

ESBBL, yönetmeliği güncelleme ve değiştirme hakkını saklı tutar.